Výdej na eRecept snadno a rychle

13. ledna 2020

eRecept

Již dva roky jsou lékaři povinni vydávat pouze elektronické recepty. Že jste si toho zatím nevšimli? To je dost možné, protože většina lékařů vám stejně vydá klasickou papírovou poukázku. Do lékárny ale klidně můžete přijít jen s emailem, SMS nebo lékovou aplikací – záznam o každém vašem předepsaném léčivu je totiž uložen v Centrálním úložišti elektronických receptů.

Jak funguje eRecept
Lékař vám předepíše nějaký lék. Záznam o něm se zapíše do zmiňovaného úložiště spolu s unikátním kódem, na základě kterého vám poté léčivo vydá lékárna. A už nezáleží na tom, zda tento kód lékárna načte z papírové poukázky, SMS, emailu nebo jiným způsobem.

Dobrá myšlenka, ale nástrahy v provedení
Pokud vám lékař nevytiskl papírový recept, ale zaslal jen email s takzvaným identifikátorem vašeho léku, může při výdeji v lékárně dojít ke zdržení. U pokladny zjistíte, že jste vyčerpali datový limit, signál je slabý, email se nenačítá. V takovém případě lékárník bohužel nezmůže nic – jednoduše nedokáže v Centrálním úložišti eReceptů najít právě ten váš lék.
Výdej prostřednictvím SMS je docela komfortní pro pacienty, ale v lékárnách s tím máme hodně práce. Nechceme vás zatěžovat zbytečnými detaily, ale než vydáme lék na základě SMS, musíme provést hromadu úkonů.

Výdej snadno a rychle
Proto všem zákazníkům doporučujeme využívat aplikaci Lékárny v ČR. Ke stažení je zdarma a funguje i offline. Takže při vyzvedávání léků nemusíte řešit, zda máte dostatek dat nebo solidní signál. A v případě SMS receptu jednoduše zkopírujete zprávu do aplikace, která ji sama převede na čárový kód. Vám i lékárně tak ušetříte spoustu času s administrací výdeje.

Chcete vědět víc? Navštivte stránky České lékárenské komory. Mimochodem, právě zde vyvinuli tuhle šikovnou aplikaci.

Zpět